Yerba mate ma wiele imion - choć wywodzi się z Ameryki Południowej, każdy z krajów producenckich ma inną tradycję przygotowywania suszu, a co za tym idzie - yerba mate może mieć różne smaki i aromaty. Wśród największych światowych eksporterów wyróżnia się Paragwaj, Argentynę oraz Brazylię - to te kraje wypuszczają na rynek największe ilości yerba mate i to właśnie ich ludność spożywa najwięcej suszu. Choć yerba mate w każdym z tych krajów produkuje się z tej samej rośliny, każdy z nich przestrzega innej tradycji. Stąd właśnie inny posmak yerba mate wyczuwalny w suszach pochodzących z różnych krajów.
Za najmocniejszą uznaje się yerba mate z Paragwaju - zwykle przygotowanym z niej suszom towarzyszy charakterystyczny goryczkowy posmak i zawierają one dość dużą ilość pyłów. Najpopularniejsi producenci yerba mate z Paragwaju to: Selecta, Pajarito, Colon, Campesino, Kurupi, Ruvicha, Mateine, Vakapi, El Pajaro, El Fuego oraz Indega. Yerba Mate z Paragwaju charakteryzuje się mocnym, wędzonym i dymnym smakiem. Jest również mocna w działaniu. No tyle mocna, że Paragwajczycy nie potrzebują produkować mate w wersji sin palo, czyli bez gałązek. Wśród yerb produkowanych oryginalnie w Paragwaju znajdziesz tylko dwie despalady (same listki).
Paragwajski susz cechuje się większą zawartością pyłu i drobniej zmielonymi listkami w porównaniu do yerby argentyńskiej. Jest leżakowany i suszony, a wręcz wędzony dymem. Ze względu na sporą pylastość i mocny, wyraźny smak polecamy ją trochę bardziej doświadczonym mateistom.
Najwięksi producenci yerba mate z Argentyny to między innymi Amanda, Rosamonte, Taragüi, Liebig, La Merced, Nobleza Gaucha, CBSé, Cachamate, Kraus i Natura. Yerba Mate z Argentyny posiada łagodniejszy smak; mniej dymny i kwaśny, natomiast bardziej goryczkowy. Jest leżakowana i przeważnie suszona dymem, lecz w nienachalny sposób, który nie pozostawia po sobie mocnego śladu w aromacie. Susz argentyńskiej yerby jest grubo cięty i posiada mniejszą ilość pyłu. Dlatego łatwiej ją poprawnie przyrządzić - tak by nie zatykała bombilli. Ta cecha w połączeniu z łagodniejszym smakiem sprawia, że wiele argentyńskich marek polecamy jako idealny wybór na początek przygody z Yerba Mate.
Susz argentyńskiej yerby jest grubo cięty i posiada mniejszą ilość pyłu. Dlatego łatwiej ją poprawnie przyrządzić - tak by nie zatykała bombilli. Ta cecha w połączeniu z łagodniejszym smakiem sprawia, że wiele argentyńskich marek polecamy jako idealny wybór na początek przygody z Yerba Mate.
Brazylijska yerba mate, z kolei, kojarzy się z klasycznym chimarrão, zwane inaczej Erva Mate (w języku portugalskim erva znaczy zioło), które na tle yerb z pozostałych krajów odróżnia się smakiem, wyglądem a nawet nazwą. Naturalny smak zawdzięcza specjalnemu mikroklimatowi panującemu w rejonach, w których znajdują się plantacje. Ta brazylijska yerba mate nie jest poddawana procesom dymienia i leżakowania, przez co jest delikatniejsza w smaku. Brazylijska yerba mate często łączona jest z dodatkami smakowymi. W Brazylii ogromną popularnością cieszy się chimarrao, czyli brazylijska yerba mate, która cechuje się bardzo drobno zmielonym suszem z liści i łodyg. Ma ona bardzo świeży i delikatny roślinny smak.
Jeśli zastanawiasz się, jak smakuje yerba mate z Brazylii, sięgnij po produkty marek Meta Mate, Soul Mate, Yaguar, Barao de Cotegipe, Laranjeiras, Verdelandia, Terra Mate, Jacutinga, Lago Verde, Gaúcha da Serra i Yacuy.. Brazylijska yerba mate to propozycja w sam raz dla tych, którzy lubią delikatny, roślinny posmak yerby oraz preferują smakowe yerba mate.
Urugwajska yerba mate to tak naprawdę brazyliska yerba produkowana specjalnie i wyłacznie na rynek urugwajski. Ostrokrzew paragwajski w tym kraju nie rośnie, nie ma tu żadnych plantacji. Susz importowany jest głównie z Brazylii i tylko końcowe etapy produkcji, wraz z paczkowaniem, są realizowane w Urugwaju. W Urugwaju yerbę pije się z naczynek znacznie większych niż w Argentynie czy Paragwaju, natomiast mniejszych niż brazylijskie cuie. Bardzo popularne są naczynia typu porongo w połaczeniu z długą prostą bombillią.Susz urugwajski jest bardzo drobno cięty, bardzo pylasty i charakteryzuje się całkowitym brakiem patyczków Smak najbardziej przypomina chimarrão. Charakteryzuje się trawiastymi, świeżymi nutami, ma mało goryczki i lekką kwasowość. Zapach może kojarzyć się z sianem. Yerba w typie urugwajskim to tak zwane TIPO PU1, czyli leżakowany susz bez gałązek.
W Urugwaju yerbę pije się z naczynek znacznie większych niż w Argentynie czy Paragwaju, natmiast mniejszych niż brazyliskie cuie. Bardzo popularne są naczynia typu porongo w połaczeniu z długą prostą bombilllą. Najpopularniejsze marki urugwajskie to: Canarias, Sara, La Selva, Del Cebador, Baldo, Cabral, Rei Verde, CampoClaro, El Moncayo i Paraná.